Med nytt kontor och ett tillitsmanifest ska Länsförsäkringar nylansera sig som arbetsgivare efter pandemin. I stället för riktlinjer och policyer jobbar cheferna med guidande material. 

”Man kan inte ligga på latsidan, arbetsplatsen måste hela tiden vidareutvecklas”, säger vd Fredrik Bergström. 

För Länsförsäkringar AB kom coronapandemin relativt vältajmad, mitt i ett jätteprojekt där kontoret skulle byggas om och 2.500 anställda skulle vänja sig vid aktivitetsbaserat arbete. 

”Att jobba hemifrån kom upp i diskussioner, men betraktades som en avvikelse. Med pandemin insåg vi att vi behövde utveckla vårt förhållningssätt till flexibilitet.”

Företagsledningen involverades under hösten och i januari klubbades bolagets nya syn på flexibilitet igenom, där tillit är en viktig del. Man bestämde sig också för att inte ställa krav på ett visst antal kontorsdagar i veckan.

”Nummer ett är att valet av arbetsplats ska fungera för verksamheten. Men det ska även fungera bra för gruppen, din prestation och dina önskemål”, säger Ann Johansson.

Med tanke på hur smidigt det har gått att arbeta på distans, känner jag mig helt säker på att detta också kommer att gå smidigt. Därför är det svårt i nuläget att säga hur stor förändring det egentligen blir”, säger han.

Hur mycket är detta en rekryteringsfråga?

”Jättemycket. Det är ett sätt att både behålla och attrahera nya medarbetare. Man kan inte ligga på latsidan, arbetsplatsen måste hela tiden vidareutvecklas”, säger Fredrik Bergström. 

#detnyanormala #framtidensarbetsliv

Läs originalartikeln från Dagens industri här.